Το βιβλίο Καλίλα και Ντίμνα είναι μια συλλογή από μύθους πού αρχικά προορίζονταν για την ηθική και πολιτική εκπαίδευση των πριγκίπων. Τα ζώα και μερικοί άνθρωποι (σοφοί, βασιλιάδες, θρησκευτικοί ηγέτες) είναι οι βασικοί χαρακτήρες του έργου.

Τον όγδοo αιώνα, ένας Πέρσης συνγραφέας και μεταφραστής, ο Ιbn-Al-Μυqαffα, μετέφρασε στα αραβικά το παλιό ινδικό βιβλίο Panchatantra, δίνοντάς του τον τίτλο Καλίλα και Ντίμνα. Αυτο το βιβλίο γρήγορα γνώρισε μεγάλη απήχηση και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για αρκετούς Ευρωπαίους συγγραφείς, όπως ο Λαφονταίν. Είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς της κλασικής αραβικής παράδοσης και ένα από τα πιό δημοφιλή έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας .

Ο Καλίλα και ο Ντίμνα είναι δύο τσακάλια. Ο Ντίμνα, ο πονηρός και ο αδελφός του, ο σοφός Καλίλα, μας εξιστορούν ιστορίες ίντριγκας και περιπέτειες όπου τα ζώα είναι οι ήρωες…: η χελώνα και οι δύο πάπιες, ο γαΐδαρος και ο σκύλος, αρουραίοι και χαρταετοί, η αλεπού και το τύμπανο, ο πίθηκος και ο ξυλουργός…

Μια διασκεδαστική αφήγηση, με ιστορίες γεμάτες χιούμουρ αλλά και σοφία, όπου θα ανακαλύψουμε έναν κόσμο με ζώα που μιλάνε, σκέφτονται και δρούν όπως ο άνθρωπος, δίνοντάς μας πολύτιμες συμβουλές για τη ζωή.

Αφήγηση: Lamia Bedioui
Διάρκεια: 45 λεπτά
Απευθύνεται σε:
παιδιά 3ης-6ης Δημοτικού

Advertisements