Το Μυθολόγιο Γιορτάζει την Ημέρα των Νεκρών

Standard

Dia_de_los_Muertos_Celebration_in_Mission_District_of_San_Francisco,_CA

Σε συνεργασία με το Κέντρο Ισπανικής, Πορτογαλικής και Καταλανικής Γλώσσας Abanico και το Café Montalbano, Gusto di Sicilia.

Ολονύχτια Αφήγησης με Διανυκτέρευση Στο Μυθολόγιο

Στη Στέ.Π.Πα Μυθολόγιο θα γίνει ολονυχτία αφήγησης με διανυκτέρευση. Θα φέρετε τους υπνόσακους και τα στρωματάκια σας και θα διανυκτερεύσουμε στον φιλόξενο χώρο μας, ακούγοντας ιστορίες παραδοσιακές, μυθικές, επικές, επινοημένες ή και πραγματικές, που θα επιλέξουν και θα αφηγηθούν οι Μυθολόγοι ειδικά για την Ημέρα των Νεκρών… μέχρι να μας πάρει ο ύπνος. Το πρωί καφεδάκι, πρωινό και ιστορίες για καλημέρα! Στην εκδήλωση συμπεριλαμβάνεται η αφήγηση των Μυθολόγων στο βωμό του Abanico και η συμμετοχή στη φιέστα που θα ακολουθήσει. Επειδή οι θέσεις είναι περιορισμένες είναι απαραίτητη η προεγγραφή.

Κρατήσεις/εκδήλωση ενδιαφέροντος: mythologion@gmail.com, ή στα τηλέφωνα 6974598242 (Μάνια Μαράτου), 6980803428 (Σύλβια Βενιζελέα).

Το πρόγραμμα

Σάββατο 31/10 στις 19:00: προσυγκέντρωση στο Μυθολόγιο, για να αφήσουμε τους υπνόσακους.
20:00 – 23:00: Συμμετοχή στο κοινό πρόγραμμα (αφηγήσεις στο βωμό του Abanico, φιέστα στο Montalbano με παραδοσιακά εδέσματα, ποτό και χορό).
23:30: έναρξη αφηγήσεων στον χώρο του Μυθολογίου.
Κυριακή 01/11: Ξύπνημα με καφέ, τσάι, ελαφρύ πρωινό και αφηγήσεις για καλημέρα.
Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ / άτομο

Στην τιμή πριλαμβάνονται:
Διανυκτέρευση με αφηγήσεις στο Μυθολόγιο, επίσκεψη στον παραδοσιακό βωμό του Abanico, παρακολούθηση των εκεί αφηγήσεων (20:00-20:45), σημαντική έκπτωση στα παραδοσιακά εδέσματα και τα ποτά της γιορτής (προαιρετική κατανάλωση), το ελαφρύ πρωινό γεύμα της Κυριακής στο Μυθολόγιο.

Catrinas_2Τι είναι η Ημέρα των Νεκρών

Η Ημέρα των Νεκρών είναι για τους Μεξικάνους μια γιορτή πολύ σημαντική, καθώς πιστεύεται πως τότε επιστρέφουν οι ψυχές των αγαπημένων τους που έχουν πεθάνει, για να επισκεφτούν τους δικούς τους. Ο εορτασμός της απαιτεί χρόνο, ενδιαφέρον και πολύ μεράκι. Η αντίληψη για το θάνατο συνδυάζει το σεβασμό και τη στοργή για τους αποθανόντες αλλά, συγχρόνως, και μια αίσθηση του χιούμορ που φτάνει μέχρι και τη σάτιρα.

Πολύχρωμοι βωμοί, στολίδια σε σπίτια και δρόμους, τραγούδια, νόστιμα φαγητά, ποτά και το ψωμί που ψήνεται ειδικά για εκείνη τη μέρα κάνουν μια πολύ ιδιαίτερη και εύθυμη ατμόσφαιρα όπου και η ποίηση έχει εξέχουσα θέση. Γράφονται ποιήματα αφιερωμένα στους ζωντανούς (φίλους, συγγενείς, ακόμη και στους πολιτικούς) σαν να ανήκαν στον άλλον κόσμο με πολύ εύστοχο χιούμορ.

Η Ημέρα των Νεκρών έχει κηρυχτεί από την UNESCO μέρος της παγκόσμιας, άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Γιορτάζεται κάθε χρόνο από τις 31 Οκτωβρίου.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s