Ζωντανά Βιβλία στο Μουσείο Μπενάκη

Standard

2015-05-31 - Human Library @ Benaki Museum

ΤΙ: Ζωντανή Βιβλιοθήκη, μια βιωματική δράση για την προώθηση ενός πολιτισμού πολυμορφίας, ενάντια στις διακρίσεις, την προκατάληψη, τον ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

ΠΟΥ: Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138.

ΠΟΤΕ: Κυριακή 31 Μαΐου 2015, 13:00 – 18:00.

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη μετακομίζει για δεύτερη φορά στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, σε έναν ανοιχτό χώρο όπου σε συνεργασία με την ομάδα “Μυθολόγιο” θα γεμίσει με πραγματικές ιστορίες ανθρώπων που θα μας βάλουν στις ζωές τους αλλά και αφηγήσεις και αφηγηματικά παιχνίδια που θα μας μεταφέρουν σε μυθικά μονοπάτια.

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη προτείνει την ανθρώπινη επαφή ως το καλύτερο αντίδοτο στις διακρίσεις, και μια φιλική κουβέντα πρόσωπο με πρόσωπο με τα Ζωντανά Βιβλία, με ανθρώπους δηλαδή που αφηγούνται πώς έχουν δεχτεί το ρατσισμό μέσα από τα προσωπικά τους βιώματα, ως το απλούστερο εργαλείο για την κατανόηση του άλλου και την αντιμετώπιση της άγνοιας που γεννά προκαταλήψεις.

Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε στην Ελλάδα το 2009 από μια ομάδα εθελοντών και εθελοντριών, ως μέρος ενός παγκόσμιου κινήματος για κοινωνική αλλαγή, το Human Library Organization, το οποίο προσμετρά εκατοντάδες Ζωντανές Βιβλιοθήκες σε όλο τον κόσμο. Από τότε η ομάδα μεγάλωσε και εμπλουτίστηκε, για να φτάσει σήμερα να αποτελείται από 50 και πλέον άτομα με διαφορετικές εμπειρίες διακρίσεων: πρόσφυγες, μετανάστριες, άτομα με αναπηρία, γκέι άντρες, οροθετικούς, τρανς άτομα, αντιρρησίες συνείδησης, χρήστες ψυχιατρικών υπηρεσιών, άτομα με διατροφικές διαταραχές.

Human Library LogoΤην Κυριακή, 31 Μαΐου 2015 από τις 13:00 ως τις 18:00, η Ζωντανή Βιβλιοθήκη θα βρίσκεται στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, στον αριθμό 138 της οδού Πειραιώς. Οι επισκέπτες της Ζωντανής Βιβλιοθήκης θα έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με τα Ζωντανά Βιβλία, να ακούσουν τις ιστορίες τους, να τους κάνουν ερωτήσεις για να μάθουν όσα ίσως φοβούνταν να ρωτήσουν και να έρθουν τελικά αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις τους.

Ο χώρος είναι προσβάσιμος στα Άτομα με Αναπηρία, ενώ θα υπάρχει και κατάλογος βιβλίων σε γραφή Braille και μεγαλογράμματη γραμματοσειρά. Θα παρέχονται ακόμα Ζωντανά Λεξικά (διερμηνεία) στα Αγγλικά, στην περίπτωση που ο αναγνώστης δεν μιλάει τη γλώσσα του βιβλίου.

Για περισσότερες πληροφορίες και ενδεικτικό κατάλογο των βιβλίων πατήστε εδώ.

Το Μυθολόγιο συμπράττει και συμμετέχει στην εκδήλωση της Ζωντανής Βιβλιοθήκης στο Μουσείο Μπενάκη, την Κυριακή 31 Ιουνίου με τις ακόλουθες δράσεις:

15:00-16:00. Επιτραπέζια αφηγηματικά παιχνίδια γεμάτα φαντασία και δημιουργικότητα για να φτιάξουμε τις δικές μας ιστορίες.
Υπεύθυνος: Αντρέας Μιχαηλίδης

16:00. Αφήγηση παραδοσιακών παραμυθιών από διαφορετικές γωνιές του κόσμου για να ταξιδέψουμε στο “αλλιώτικο” και από “αλλού φερμένο”.Συμμετέχουν οι αφηγητές – αφηγήτριες: Μάνια Μαράτου, Σύλβια Βενιζελέα και Αντρέας Μιχαηλίδης.

“Γιατί τα λόγια είναι πράξεις, για να κολυμπήσουμε στον ωκεανό των ιστοριών, να περπατήσουμε σε μυθικά μονοπάτια, να συνομιλήσουμε με δράκους και ήρωες, ταξιδιώτες, ζητιάνους και εταίρες, βασίλισσες, θεούς, πλάσματα της γης και του αέρα, για να συναντήσουμε ο ένας τον άλλον…”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s